De Werkkosten regeling is er al een tijdje, daarnaast is de WKR regeling versoepeld en is het een toepassing die alweer vijf jaar van kracht is maar voor veel organisaties nog vaak onduidelijk was. Vandaar dat we er via onze blog wat meer inzage in proberen te geven.
Inmiddels is het begrip WKR bij de meeste ondernemers beter bekend en aangezien er per januari 2020 echter enkele wijzigingen zijn doorgevoerd, wijden wij er ook een blog aan zodat het duidelijk is wat het voor u kan betekenen.
Voor alle werkgevers in Nederland is sinds 1 januari 2015 een werkkostenregeling (WKR) ingevoerd. Deze regeling houdt in dat werkgevers maximaal 1,2% van de totale fiscale loonsom van haar medewerkers onbelast kunnen besteden aan vergoedingen en beloningen, zoals b.v. een laptop, fiets of kerstgeschenk.
Per 1 januari 2020 is de regeling iets versoepeld en kan 1,7% van de totale loonsom vrij worden besteed; dat wil zeggen over de eerste € 400.000,- van het fiscale loon. Daarboven geldt weer de 1,2%.
De toepassing van deze WKR regeling voor events – waaronder bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, teambuilding sessies, personeels- en incentivereizen – is niet altijd even duidelijk. In principe worden alle bestedingen die de vrije ruimte te boven gaan door de belastingdienst met 80% gebruteerd (incl. btw).
Echter, er zijn uitzonderingen die we graag met u zouden willen delen…
De WKR zal niet, dan wel slechts gedeeltelijk, van toepassing zijn indien een event een zakelijk karakter kent. Hierbij valt te denken aan b.v. een teambuildingsprogramma, een meeting/conferentie, vaktechnische excursies of een relevant bedrijfsbezoek.
Belangrijk is dat de zakelijke componenten goed in het programma worden omschreven.
Indien een evenement wordt georganiseerd voor eigen personeel (en eventuele partners) hanteert de belastingdienst het noodzakelijkheidscriterium: ‘Hoe noodzakelijk is het voor medewerkers (met betrekking tot de uitoefening van hun functie) om deel te nemen aan het betreffende evenement?’
Is dit essentieel, dan is de WKR niet van toepassing en vervalt de bijtelling. Deelname dient in principe voor alle medewerkers te zijn en niet op vrijwillige basis.
Indien een evenement niet voor eigen personeel, maar voor zakelijke relaties wordt georganiseerd, is er geen sprake van toepassing van de WKR. De zakelijke kosten worden in dat geval niet gebruteerd.
Ook in enkele andere gevallen is de WKR niet van toepassing, bijvoorbeeld:
- Indien een feest wordt georganiseerd op de locatie van de werkgever, geldt voor de kosten van dit feest de nihil waardering en derhalve geen bijtelling. Dit geldt ook voor eventuele consumpties (geen maaltijden!);
- Ook voor evenementen die in opdracht van de personeelsvereniging worden georganiseerd en betaald geldt geen toepassing van de WKR;
- De WKR is tevens niet van toepassing voor medewerkers die werken op een buitenlandse vestiging van de uitnodigende organisatie.
Het blijft natuurlijk van essentieel belang om uw medewerkers te belonen en te motiveren. Een bedrijfsreis is daarvoor één van de meest gewaardeerde en effectieve vormen!
Wij zijn graag bereid, voor zover mogelijk, u aanvullend te informeren over de toepassing van de WKR voor evenementen of bedrijfsreizen.
Voor een persoonlijk en geheel op maat advies adviseren wij u ook contact op te nemen met uw accountant. Het zal overigens geen verdere uitleg behoeven dat de door ons georganiseerde inspiratie en netwerkreizen en netwerk evenementen volledig buiten de WKR regeling vallen daar deze, ondanks de mix van zakelijke en fun elementen, altijd gebaseerd zijn op het gebied van netwerken, kennis vergroten en kennis delen!
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend en is slechts informatief bedoeld.