Die vraag krijgen we zoals gezegd best vaak.. maar een bezoek aan Krakau heeft echt alles wat een bezoek aan een stad kan bieden!
Laten we beginnen met het feit dat Krakau de stad is met de meeste barretjes en restaurants per vierkante meter ter wereld!! Het moet dan toch wel heel gek zijn om geen plekje te vinden dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Van een rustig kunstenaarscafé tot de meest luxe nachtclubs. No probleme en Dzien Dobre.
Wil je echt wat cultureels zien en doen dan maak de riemen maar vast want je gaat echt alle kanten op!
Kasteel Wawel is het huis van vele voormalige Poolse koningen en gebouwd op de Wawel Heuvel.. eigenlijk het beginpunt en hart van Krakau. Tot 1609 was Krakau de hoofdstad van Polen en daardoor ook de residentieplaats van de Poolse Koningen.
In het centrum van Krakau ( Stare Miasto ) kun je je lol helemaal op. De Lakenhallen ligt midden op een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa. Sukiennice is de lakenhal van Krakau. In de hoogtijdagen (15de eeuw) was het een centrum voor internationale handel. Er werden specerijen, zijde, leder en was uit het Oosten verkocht en de exportproducten textiel, lood en zout uit de Wieliczka-zoutmijn. Tegenwoordig worden er in en rond de lakenhal vooral souvenirs, sieraden en ambachtelijke producten verkocht.
De Mariakerk (of eigenlijk Maria Basiliek) kun je bijna niet missen in Krakau. Met zijn twee ongelijke torens rijst de kerk hoog uit boven het grote marktplein. Vooral de twee torens, met een verschillend ontwerp en een ongelijke hoogte, maken het een herkenbaar gebouw. Vanuit de hoogste toren blaast nog altijd elk uur de trompetter een kort deuntje, de Hejnał. Deze traditie dateert uit de middeleeuwen en er zit een mooie legende aan vast.
De Barbakan is een barbacane die zich thans bevindt in het stadspark Planty. Het is een van de weinige overgebleven onderdelen van de verdedigingswerken van Krakau en gaf toegang tot de Florianuspoort en is nu actief als nationaal Museum.
Kazinerz – De Joodse wijk in Krakau – Achter het klatergoud van de Rynek en de Wawelberg ligt de Joodse wijk van Krakau: Kazimierz. Je hoeft niet in Krakau geweest te zijn om deze buurt te kennen. De film Schindler’s List toonde de getto’s van Krakau aan de wereld. Nog steeds is de wijk een beetje bedeesd en beduimeld, de huizen zijn hier minder vlijtig afgestoft dan die in het middeleeuwse centrum. Je komt veel Joodse toeristen tegen, op zoek naar de fabriek van Oskar Schindler (ver buiten de stad) of naar de synagogen rond het Ul Szeroka plein. Lopen door Kazimierz is als grasduinen op oma’s zolder. Souvenirjagers en prullariaverzamelaars maken lange dagen. In bijna elke straat vind je antiek- en rommelzaakjes. Van pispot tot Leninspeldje.
Vanuit Kazimierz loop je via de geweldige loopbrug de rivier de Wisla over en kom je terecht in de wijk Podgorze. Dit was gedurende de Tweede Wereldoorlog “omgedoopt” tot de Joodse Getto waarvan je nog veel restanten terug ziet in het straatbeeld. Ook de fabriek van Oskar Schindler, de overbekende Apteka aan het Heldenplein, te herkennen aan de vele stoelen die er zijn geplaatst.
Concentratiekamp Auschwitz is misschien wel het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Op rijafstand van Krakau vonden meer dan een miljoen mensen, veelal joden, op verschrikkelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is na de oorlog symbool geworden voor de enorme misdaden van het nazi-regime. Voor mensen uit de hele wereld is Auschwitz een belangrijke reden om een bezoek aan Krakau te brengen.
Net buiten Krakau, verstopt diep onder de grond, ligt een onvergetelijke bezienswaardigheid: een van de grootste zoutmijnen ter wereld. De mijngangen onder het plaatsje Wielickza zijn in totaal ruim 300 kilometer lang en gaan zo’n 350 meter de grond in. Tegenwoordig wordt er nauwelijks zout meer gewonnen en is de zoutmijn vooral een sprookjesachtig plek waar bezoekers uit de hele wereld naar toe stromen.
Na de Tweede Wereldoorlog viel Polen lange tijd onder het communistische Sovjet regime. In Krakau leverde dat veel verzet op onder de intellectuelen en studenten in de stad. Om daaraan tegenwicht te bieden liet de overheid aan de rand van de stad een compleet nieuwe arbeidersstad bouwen naar communistisch ideaal. Het werd Nowa Huta, Pools voor ‘nieuwe staalfabriek’, en later als stadsdeel bij Krakau gevoegd. Als basis van dit nieuwe woongebied werd daar de grootste staalfabriek in Polen neergezet.