EEN STAD MET EEN NEDERLANDS TINTJE
Alhoewel Gdansk niet bij iedere Nederlander een belletje doet rinkelen, zie je in deze stad toch veel Hollandse invloeden. Want niet alleen Nederland was sterk in de scheepvaart, ook Polen kent een rijke scheepvaartgeschiedenis. Van de dertiende tot aan de zeventiende eeuw maakte de Gdansk naam als één van de Noord-Europese Hanzesteden. Dit was een samenwerkingsverband van zo’n 200 steden op het vlak van handel over zee. Met een ligging aan de Oostzee vormde Gdansk een kruispunt voor kooplieden uit heel Europa. Op deze manier kwamen ook veel Nederlandse schepen in Gdansk die niet alleen handelaren meebrachten maar ook architecten. Zo zijn een aantal gebouwen in de stad door Nederlandse en Vlaamse architecten ontworpen. Een voorbeeld hiervan is de Groene Poort – die niet groen is maar bruin – aan het eind van de Dlugi Targ (lange markt), gebouwd naar Nederlands ontwerp én met onze bakstenen.
INDRUKWEKKENDE VERZETSGESCHIEDENIS
an van Soldaat van Oranje of de film Zwartboek? Ook in Polen heeft in de vorige eeuw het ondergrondse verzet een grote rol gespeeld. Niet tegen de nazi-Duitsers, maar tegen het communistische regime. Net zoals een groot deel van Oost-Europa viel Polen na de Tweede Wereldoorlog onder het bewind van de Sovjet-Unie. De Poolse bevolking heeft zich altijd verzet tegen het communistische regime. In Gdansk speelde de plaatselijke havenarbeidersbeweging Solidarność daarbij een hoofdrol door stakingen en andere acties te organiseren in de havens van Gdansk en omliggende steden. Met succes, want door hun acties in de jaren zeventig en tachtig stortte het communistische ‘oostblok’ langzaam in. Om deze verzetsbeweging nooit meer te vergeten, is er sinds 2014 een museum geopend ter ere van Solidarność: het Centrum voor Europese Solidariteit. Aan de hand van een interessante audiotour word je door de geschiedenis van de beweging geleid; van de eerste staking in 1970 tot aan een vrij Polen én Oost- en Centraal-Europa.
EEN KLEURRIJK POPPENSTADJE
Gdansk grauw en grijs? Nee, helemaal niet. Het is juist ontzettend kleurrijk! Gdansk kent een prachtig mooi centrum met het ene karakteristieke geveltje na de ander. Pandjes met ieder een ander kleurtje en hier en daar een gek patroontje. Schelpen langs de ramen of slingers over de gevel, van alles komt voorbij! Let op: bijna alles wat je ziet in het centrum is een replica van het origineel. In de jaren veertig is Gdansk namelijk hevig gebombardeerd. De foto’s in het Rechtstadsraadhuis op de Lange Markt herinneren aan deze periode. Eén van mijn favoriete straatjes in het centrum was de Ulica Mariacka. Niet vanwege de vele amberverkopers – want daar staat dit smalle straatje letterlijk vol mee – maar vanwege de trapjes voor elke deur. Van die trappen die je op foto’s ziet van de straten in New York, en dat nu in Polen. Tip: sommige trappen leiden tot een aantal leuke cafés, zoals het Drukarnia Cafe en Cafe Kamienica. Leuk om een wijntje hier te drinken op het terras en te genieten van het voorbijtrekkend volk.
FOOD: VAN FOOD TRUCKS TOT LEUKE CAFÉS
Ook voor lekker eten en drinken ben je aan het goede adres in Gdansk. Al wil je proeven van de Poolse pirogi of voor een pizza of burger gaat: allerlei keukens zijn vertegenwoordigd in deze stad. Mijn favoriete cafés waren het Anima Café, Soul Kitchen en Retro Café. Loop ook zeker de Ulica Piwna in, want hier zit het leuke Jozef K. Dit café blinkt uit in de tientallen koffievarianten op hun menu, bereid met kruiden, specerijen, siroop en room. Dit café is ook nog eens super leuk ingericht met veel aandacht voor gekke details! Mocht je meer zoeken naar een snelle hap, dan kun je terecht bij de food trucks rondom Hala Targowa (markthal). Bestel bijvoorbeeld voor een paar zloty een grote zapiekanka (Poolse variant van een pizzabroodje). En als toetje kun je op bijna iedere straathoek terecht voor een lody soprano. Dit is een ijsje in de vorm van een spiraal en is in de zomer ontzettend populair.
DE ZEE IS OM DE HOEK!
Door de ligging aan de kust is Gdansk een ideale stedentrip voor in de zomer. Twintig minuten met de SKM trein vanaf station Gdansk Glowny en je ligt met je voetjes op het strand. Of maak een wandeling over de houten pier, één van de langste pieren van Europa. In de zomer komen veel gezinnen deze kant op en daardoor staat de boulevard vol met elektrische autootjes en ander attracties. Natuurlijk kun je ook in de winter deze kant op om lekker uit te waaien en op te warmen met een warme chocomel. De centrale straat in Sopot (van het station naar het strand) zit namelijk vol met leuke restaurants en cafés.