Een bezoek aan Krakau

Een bezoek aan Krakau kan worden gevoed door een groot aantal verschillende motieven en als je er dan daadwerkelijk bent zul je ook meemaken dat dit niet zomaar een stad is, maar een stad met een groot aantal verschillende gezichten. En als je dan een bepaalde interesse of fascinatie hebt voor deze verschillende gezichten heb je denk ik een stad te pakken waar je direct verliefd op wordt, waar je vaker naar toe wilt gaan en die je nog meer wilt ontdekken.

 

Dat ik Krakau inmiddels bijna beter ken dan mijn eigen woonplaats zegt volgens mij wel genoeg.

 

Vanuit mijn eigen oogpunt zal ik jullie proberen mee te nemen in mijn enthousiasme, in de bevestiging dat Krakau niet voor niets is uitgeroepen tot beste stedentrip bestemming door Zoover (4x op rij!) en in mijn honger naar meer Krakau!

 

De Heilige Oorlog

Naast reizen en het opzoeken van nieuwe bestemmingen is voetbal een van mijn grootste passies en probeer ik ook altijd de combinatie te zoeken tussen de bestemmingen en een bepaalde sport en supportersbeleving. Dat deze soms wat tegen het extreme aan zit is iets persoonlijks. Ik ben absoluut geen voorstander van geweld en blijf daar ook ver weg van, maar de adrenaline en emotie die los komt bij bepaalde wedstrijden tussen aartsrivalen is toch een van de meest intense en mooiste emoties die je als mens kunt zien. 

 

In Krakau “woedt” al meer dan een eeuw een heilige oorlog. Een oorlog die niet wordt gevoerd uit naam van God of een geloof, maar een heilige oorlog tussen 2 voetbalclubs. Wisla Krakow en Cracovia spelen beiden in de hoogste Poolse voetbalcompetitie en claimen ook beiden de oudste club van Polen te zijn. De supporters van beide clubs kunnen elkaars bloed wel drinken en gaat in de praktijk ook veel verder dan alleen de 2 wedstrijden per jaar die tegen elkaar worden gespeeld, maar daarover later meer.. 

 

Trabantjes, vodka en zapiekanka

Voor mij was de derby van Krakau dus de reden om de stad te bezoeken, maar het was natuurlijk een goed excuus om meteen een heleboel andere leuke en minder leuke dingen van Krakau mee te nemen! Want je kunt qua activiteiten echt alle kanten op in deze stad. Komen we toch weer terug op de vele gezichten.

 

Ik had vooraf een aantal dingen op mijn to see & to do list gezet en deze afgestemd met mijn nieuwe Poolse vrienden.. Als ze zich voorstellen als “Comrade” Java, “Comrade” Kenji en “Comrade” Kuba dan ga ik er voor de goede orde vanuit dat ik ze als mijn “comrads” mag beschouwen. Zij zijn er in ieder geval mede verantwoordelijk voor dat mijn Poolse verwachtingen worden overtroffen.

 

Als je dan op het vliegveld wordt opgewacht met een shot zelf gebrouwen “communisten” Vodka en per rokende en ronkende Trabant naar je hotel wordt gebracht is de eerste verwachting ruimschoots overtroffen. De vele blikken op het vliegveld verklapten stiekem toch wel dat deze ontvangst toch wel tot de unieke in zijn soort behoorde.

 

Dankzij het propvolle programma en de relatief late aankomst in Krakau was het tijd voor een snelle hap om geen tijd te verliezen voor het resterende programma voor de dag/avond. Vanaf mijn hotel, midden in hip Kazimierz, was het welgeteld 2 minuten lopen naar Plac Nowy. Een plein omringd door barretjes en voorzien van een hoop marktkramen waar menig vlooienmarkt jaloers op zou zijn had in het midden een ondefinieerbaar rond gebouw staan met allemaal luikjes om eten te bestellen. Een paar kebabramen die weinig te doen hadden, maar de meeste met Zapiekanka. En voor elk raampje/luikje staat een rij van minimaal 10 mensen. “Waar de langste rij staat is het meestal het lekkerste” laat mijn comrade mij weten. De zapiekanka is eigenlijk een soort van mix tussen een pizza en stokbrood, maar dan bijzonder rijkelijk belegd met een hoop ingrediënten naar keuze. Het is de fingerfood/fastfood snack voor iedereen met haast.. maar die wel tijd heeft om een half uur in de rij te staan..  Ik moet eerlijk bekennen dat ik na mijn eerste kennismaking nog een aantal keren in de rij heb gestaan… en ook de volgende keer weer in de rij zal staan!

 

 

Netwerkreis Krakau

Zapiekanka

Een bezoek aan Krakau

De Trabantjes

Plac Nowy

Kennismaking met het communisme

Krakau heeft, zoals gezegd, een groot aantal verschillende gezichten. Een daarvan is het gezicht van het communisme en laat nou “toevallig” mijn nieuwe comrads de weg in communistisch Krakau goed kennen. Een kwartiertje later als gepland komt het trabantje voorrijden omdat deze onderweg 2x heeft stilgestaan. “Dat zal nog wel een paar keer gebeuren” wordt me met een brede glimlach medegedeeld en we zetten langzaam koers naar Nowa Huta. 

Nowa Huta, letterlijk vertaald Nieuwe Staalfabriek, is een stadsdeel dat geheel in communistische stijl is gebouwd en modelstad voor de communistische propaganda.

 

Als basis van dit woongebied werd de grootste staalfabriek in Polen neergezet. Het centrum van de nieuwe stad werd gesitueerd rond het Centraal Plein, dat vijf grote stralende slagaders verbindt. De eerste huurders konden zich in 1949 vestigen in de nieuwe huizen, die vooralsnog naar zeer moderne maatstaven werden gebouwd. Elk deel van de stad is opgedeeld in blokken die hun unieke stijl hebben. Massieve  gebouwen worden gescheiden door brede straten die gebouwd zijn om politieke manifestaties te dienen die relevant zijn in de communistische tijd.

Een van de straten is de 50 meter brede Rozenstraat die vroeger kleurrijk was vanwege de vele bloemen die er bloeiden. Als centrale as leidt het je ook verder de stad in. De ontwerpers wilden een ideale, symmetrische stad creëren, maar verwezen ook naar de populaire tuin-stadsbeweging. Terwijl je door de straten van Nowa Huta wandelt, zul je zeker zien hoe groen het is!

 

Elk blok had zijn eigen functionele gebouwen, zoals een basisschool maar ook een theater en kantine voor de arbeiders. De lunch ( die tevens als avondeten diende ) kreeg ik in een “ouderwetse” Milkbar. Deze milkbars deden dienst als kantine, waar de arbeiders een goede maaltijd kregen voorgeschoteld die er voor zorgde dat ze op 1 dag zoveel energie kregen dat er continue gewerkt kon worden. Ik kan je verklappen dat ik na deze lunch geen avondeten meer heb gehad. Het mooie is dat je echt 40-50 jaar terug de tijd in gaat als je een milkbar binnenloopt. Mijn comrads hebben een eigen appartement dat geheel in stijl van toen is ingericht waar we onder het genot van (uiteraard) vodka een echte propaganda film te zien krijgen. Het is een bijzondere ervaring en kennismaking met het communisme, maar wel een die lang in mijn geheugen zal blijven zitten.

 

 

Incentive Reizen

De Nieuwe Staalfabriek

Een bezoek aan Krakau

Nowa Huta

De Milkbar

Een zenuwachtige gids

Enigzins nerveus worden we door Java en Kenji opgehaald bij het hotel voor de derby van Krakau.. voor mij dus een van de hoogtepunten vooraf. Mijn vraag waarom ze een beetje zenuwachtig zijn wordt een beetje lachend onbeantwoord gelaten met een “na zdrowie” als er een shot vodka gedronken moet worden. Het antwoord op mijn vraag zal later in de avond volgen.. Net buiten de Oude Stad liggen de stadions van Wisla Krakow en Cracovia.. slechts gescheiden door een immens park waar een week eerder nog de paus stond te prediken voor een enorme mensenmassa. Hoe groot kan het contrast zijn.. 

 

Toen ik in de taxi naar het stadion vroeg waarom je eigenlijk helemaal niets merkt van het feit dat een van de grootste wedstrijden van Polen binnen een uur zou beginnen werden me de verhoudingen een klein beetje duidelijk .. 

De stad is verdeeld in territoria. Cracovia en Wisła hebben verspreid door Krakau ongeveer evenveel wijken. Als je geboren bent in een bepaalde wijk, ben je voor de club uit die wijk. In zogenaamde ‘trips’ trekken hooligans een vijandige wijk in.  Beide clubs hebben een stuk of 200 zelfbenoemde ‘soldaten’ die deze jachten opzetten. De plaats in de hiërarchie wordt voor een soldaat bepaald aan de hand van het aantal sjaals dat hij verovert en het aantal opgelopen verwondingen. Hoe meer wonden, hoe harder je gestreden hebt voor jouw kant. Bijzonder gedachtegang, maar zo werkt het in deze wereld, waarbij de soldaten doorgaans geen enkel toekomstperspectief hebben en alleen de “rangen” bij de groep waar ze bij horen ze enige hoop voor de toekomst geven. Hoe hoger in rang, hoe hoger de inkomsten uit de criminele activiteiten buiten het stadion in de wijken die door de club worden beheerd.

 

Als we bij het park aankomen merken we ook meteen wat voor spanning en adrenaline er hangt. Hier geen combiregeling voor de uit supporters, maar een wandeling door het park. Echter wel een wandeling waarbij de groep volledig wordt ingesloten door de meest zwaar bewapende politie eenheden die ik ooit heb gezien. Knallen van vuurwerk waar de ruiten van heel Nowa Huta van zouden sneuvelen en een orkaan aan geluid aan geschreeuw. Ondanks het feit dat mijn kennis van de Poolse taal minimaal is kan ik er toch uit opmaken dat de meeste woorden geen vriendelijke boodschap hebben en dat ‘kurwa” een bijzonder vaak gebruikt woord is.

 

We hebben kaartjes voor de hoofdtribune in het VIP gedeelte. Dankzij de maaltijd in de milkbar moeten we het koude en warme buffet helaas over slaan. In principe niet erg want de wedstrijd begint en mijn verwachtingen zijn hooggespannen. Niet vanwege het niveau van het voetbal, maar de passie op de tribunes.

Ik heb de wedstrijd nu meerdere malen gezien en je kunt zeggen wat je wilt van de Poolse supporters, maar de expressie op de tribunes is enorm. De mooiste doeken en sfeeracties zie je voorbij komen in een ambiance die zijn weerga niet kent. Je voelt continue een bepaalde spanning hangen, maar het explodeert gelukkig niet en het zal ook niet snel rondom de wedstrijden gebeuren. De heilige oorlog wordt doorgaans uitgevoerd in de buitenwijken waar je als toerist niets te zoeken hebt.

 

De Heilige Oorlog

Sfeeractie Wisla Krakow

Een bezoek aan Krakau

Een bijzonder ervaring

Waarom Beyond Your Boundaries ?

Ervaring

Met een ruime ervaring in het organiseren van de meest geweldige uitjes ben je er zeker van dat al je verwachtingen van begin tot eind worden overtroffen

Persoonlijke touch

Als een echte partner in crime zullen we op alle mogelijke gebieden meedenken en adviseren om eenieder met een onvergetelijke herinnering op te zadelen

Kennis

Door samen te werken met een bijzonder hoogwaardig geselecteerd partnerkanaal bent u er zeker van dat u alles uit uw event zult halen. Go Local!

Magisch

Wij openen deuren die voor andere gesloten blijven en zorgen voor een verbluffende sfeer, onvergetelijke momenten waarover jaren later nog gesproken wordt

Zelf een bezoek aan Krakau en Auschwitz laten samenstellen?

Werkwijze

Meet and Greet

Onder het genot van een kopje koffie nemen we de wensen, eisen en verwachtingen door

Voorstel

We presenteren het voorstel om te kijken of we daarmee aan de eerste verwachtingen hebben voldaan

Finetunen

De laatste puntjes worden op de welbekende i gezet om niets aan het toeval over te laten

Let the magic begin

Ready, set go !

Laat de onvergetelijke momenten maar komen !

Beyond Your Boundaries International

Where dreams come true

 

info@beyondyourboundaries.nl

www.beyondyourboundaries.nl

 

0031 6 5803 3305

#incentives

#uniek netwerken

#businessclub

#grensverleggend netwerken

#leef, beleef en ervaar

#inspiratiereizen

#better results with happy people

#netwerkreizen

#unieke netwerkevenementen

#bedrijfsreizen

#Nederlandwereldwijd